Biodibertsitatearen beste modu bat espeziearen barruko bariazioa da. Gizakien kasuan, urteak eta urteak eman ditugu nekazaritzan eta abeltzaintzan hautaketa artifiziala erabiltzen, inguruaren faktoreekiko erresistenteak izango diren elikagaiak izateko xedez.
Historian zehar, gizakiok landare- eta animalia-espezie desberdinak hautatu eta gurutzatu ditugu, izurriei, euriari eta hotzari aurre egiteko gai izango diren barietate eta hibridoak lortzeko, eta, aldi berean, handiagoak izateko eta denbora luzez kontserbatzeko, besteak beste.
Ziurrenik ez gara horretaz jabetu, baina gure sukaldean desberdinak diruditen barazkiak daude, espezie berekoak izan arren. Adibidez, Brassica Oleracea landarearekin gertatzen da. Basa-aza hori abiapuntu hartuta, gaur egun landare horren ataletatik sortu diren barazki desberdinak daude. Adibideak:
Aza | Azalorea | Bruselaza | Brokolia |
Aza arrunta hosto handienetatik abiatuz hautatu zen. Bruselazak, berriz, landarearen zurtoineko kimuetatik. Brokolia sortzeko lore handienak hautatu ziren, eta azalorea brokoliaren barietate batetik sortu zen.
Eta hori jakinda, guk biodibertsitatearen alderdi hori gure sukaldean bertan aztertuko dugu.